FC Roskilde – FC Helsingør 0-1

2. Division Øst, 20. oktober 2012 i Roskilde Idrætspark

Det kan godt være at Roskilde Festivalen er slut. Men lørdag eftermiddag blev det givet et spektakulært ekstranummer i domkirkebyen. Igen var det orange scene der leverede varen og rockede Roskilde i sin grundvold.

Med en hårdt tilkæmpet 1-0 sejr bevarede FC Helsingør positionen helt fremme i 2. division øst, mens hjemmeholdet blev sendt i omklædningsrummet med dybe overvejelser om fremtiden.

Nedrykkerne fra 1. division har som erklæret mål at vende tilbage til den næstbedste række, men efter dagens kamp står det klart, at det ikke kun er point der mangler i Ørnereden.

Overraskende nok skulle hjemmeholdet nemlig bruge en hel halvleg på at finde ud af, at fodboldkampe ikke vindes ved at bakke baglæns.

Først efter pausen kom de lyseblå Roskilde-spillere længere frem og fik lagt det pres, der kunne have besejret Sundbyen. Men helsingoranerne kæmpede for Gud, konge og fædreland, holdt stand og sikrede sig en ganske fortjent et-måls sejr.

Cheftræner Benny Gall havde igen rørt godt rundt i gryden, set i lyset af karantæner til Samuel Agba og Jonas Kallehauge, mens Daniel Udsen var tilbage fra færøsk landsholdstjeneste og Jeppe Christiansen tilbage fra sygdom.

Det gav en plads i det centrale forsvar til Kasper Enghardt, der heldigvis ser ud til at fortsætte hvor han slap inden knæskaden tidligere på efteråret. Jeppe Christiansen fik venstre back, Kasper Kristensen og Bjarke Jacobsen den centrale midtbane og så startede Daniel Udsen på venstre kant med Frederik Frick og Jonathan Nielsen helt fremme.

Der skulle bare gå ét minut, før Frick var på spil første gang, men sendte bolden i sidenettet. Ti minutter senere var “Lålå” tæt på efter et indlæg fra højre og efter 18 minutter var FCH-topscoreren så for alvor på pletten.

To FC Roskilde-spillere blev snydt da Daniel Udsen flot stak Jonathan Nielsen, der søgte ind under mål og flugtede bolden i nettet tæt op af nærmeste stolpe. Et mål der fik disse ord med på vejen af Benny Gall:
– “Lålå” kommer der ind, hvor vi har talt om, at han skal være og får afsluttet tæt ved stolpen. Måske skal målmanden snuppe den, det ved jeg ikke, men det var godt, at se ham komme på måltavlen igen. Der har været en periode, hvor hans spil har været lidt krampagtigt, fordi han vil det så gerne. Men det har vi fået talt om og de sidste kampe er spændingsniveauet dér, hvor det skal være, roste cheftræneren sin topscorer.

Første halvleg blev i høj grad spillet på gæsternes præmisser, mod et Roskilde-hold der bakkede overraskede meget. Der var ingen tvivl om, at de gerne så FC Helsingør have bolden og så lure på hurtige omstillinger. Dem kom der imidlertid ikke ret mange af, i en kamp hvor de orangeklædte virkelig leverede en gennemført koncentreret indsats i forsvarsspillet.

Chancer til FC Roskilde var der dog. Efter en halv time sendte Rakjo Lekic et langskud i nettaget, mens en flyvende Daniel Ruberg fik en hård landing ved foden af stolpen. Så hård var den, at man frygtede for et par trykkede ribben og keeperen måtte med åndedrætsbesvær lade sig udskifte efter fire minutters behandling.

Målmandsbyttet fik dog ingen betydning for FC Helsingør, idet også Mads Hamberg kom ind og leverede en fejlfri indsats. Han havde dog også heldet bare to minutter senere, da Christian Hansen sendte bolden på fjerneste opstander.

Mere skete der ikke i de første 45 minutter i den spændende og ganske underholdende kamp, hvor fight og nærkampe dog fyldte mere end det polerede angrebsspil.

Dét mønster fortsatte i anden halvleg, men nu var alvoren gået op for FC Roskilde. De kom meget længere frem på banen og det var i perioder meget småt med afslutninger mod Frederik Vang i hjemmeholdets mål.

I allerførste minut skød Azad Corlu i sidenettet og fire minutter senere havde FC Roskilde endnu et stolpeskud, denne gang ved den ellers så farlige angriber Rakjo Lekic.

FC Helsingør kunne dog også ramme målrammen, da Anders Holst ti minutter efter pausen havde passeret Frederik Vang, men ligesom sine Roskilde-kollegaer måtte se bolden springe tilbage i spil.

Herefter var det småt ved store målchancer, men med alt overvejende spilovertag til FC Roskilde. Helsingoranerne virkede faktisk i perioder som om de var ved at gå trætte, hvilket ikke lige er det mønster vi hidtil har set i denne sæson.

Med sejren holder FC Helsingør fast i 3. pladsen og gav sig selv det perfekte oplæg til næste weekends topbrag mod Hvidovre. I Roskilde kan man i stedet begynde at overveje, om dagens indsats og taktik er det der skal til, hvis ambitionerne om 1. divisionsfodbold igen skal indfries i byen.

Cheftræner Benny Gall ville ikke fremhæve enkelte spillere, og dog.
– Jeg synes det er flot af Mads, at komme ind og være klar. Men ellers vil jeg sige, at alle kæmpede røven ud af bukserne. Det var en flot indsats og sjovt at spille sådan en topkamp i Roskilde.