Brian Gellerts Nottingham-eventyr

Spillede for lokalrivalerne Notts County

Med Nottingham Forest som gæster i morgendagens jubilæumskamp på Helsingør Stadion, vil FC Helsingørs fodboldspillere uden tvivl få sig en sjælden fodboldoplevelse. For FCHs assistenttræner Brian Gellert er opgøret mod englænderne dog helt specielt og en kamp der bringer mange gode minder frem på nethinden.

FODBOLD: ved FC Helsingør's træningsstart den 6. juli 2015 i Helsingør Idrætspark Foto: Claus Birch
Brian Gellert på træningsbanen i FC Helsingør, hvor han har været assistenttræner siden sommeren 2012. Omkring et ti-år tidligere huserede han på midtbanen i Notts County. Foto: ClausBirchDK.

I sin professionelle karriere i udlandet, var Brian Gellert nemlig forbi Nottingham i sæsonen 2000/01, hvor han spillede for lokalrivalerne Notts County. En oplevelse, som Gellert stadig husker som noget helt specielt.
– Nottingham er en fantastisk by, som jeg var meget glad for at bo i. Jeg boede sammen med en anden dansk spiller, Henrik Jørgensen, i en fint hus og der blev taget rigtig godt hånd om os, fortæller Gellert, der var 23 år da han skrev kontrakt med Nottingham-klubben.

Han kom fra et ophold i først Grækenland og siden Brescia i Italien og var kendt som en alsidig, driblestærk offensiv midtbanespiller.
– Jeg mener, at vi havde mødt Notts County i en træningskamp. Ihvertfald blev jeg inviteret på træningsophold derover. Det gik fint og efter nogle snakke med præsidenten og manager Jocky Scott, skrev jeg under.

– Det der slog mig, var hvor top professionelt det blev kørt. Og så må jeg sige, at for en midtbanespiller som mig, var der også en del at lære. Hvor jeg var mest vant til pasninger og positionsspil, så var deres fysiske spil og løbevillighed af en helt anden verden, end jeg havde prøvet før. Det var indimellem den gode gamle kick and rush, hvor man som midtbanespiller godt kunne stå og kigge op efter bolden i lange perioder, fortæller han om starten i Notts County, der spillede i Division Two, der dengang var den tredjebedste række.

AssistenttrÊner Brian Gellert (FC Helsing¯r) er ikke helt tilfreds.
Selvom Brian Gellert spillede hos lokalrivalerne, fik han set mange kamp med Nottingham Forest på City Ground. De to stadions er de tættest beliggende i England, med kun 275 meter imellem. Foto: ClausBirchDK.

Selvom han til daglig spillede for “The Magpies”, så mærkede han tydeligt rivaliseringen mellem de to klubber i byen, hvor Forest dengang spillede én række højere.
– Deres stadions ligger jo ikke engang 500 meter fra hinanden og fans’ne gik meget op i, hvilket hold de støttede. For os spillere var det lidt anderledes. Når vi var ude og løbetræne, mødte vi faktisk tit spillerne fra Nottingham Forest på deres løbeture og det lavede vi meget sjov og ballade ud af. Indimellem mødte vi dem også i træningskampe, husker han.

– Jeg benyttede også enhver mulighed for at se Nottingham Forests kampe. Der er en stor klub, med et fantastisk stadion og god stemning. Vi var mange spillere fra Notts County, der tog derover og så alle de kampe vi kunne, fortæller han.

For Gellert kom opholdet i England kun til at vare en enkelt sæson, inden han tog hjem til Danmark. Der er dog mange oplevelser, som han stadig husker med et smil på læben.
– Det jeg var allermest overrasket over, var nok, hvor god form de var i. Det kan være svært for os danskere at forstå, at de gik i byen og drak pints tre dage om ugen, så de næsten ikke kunne stå på benene. Det var nærmest et socialt krav, som vi måtte være en del af. Men næste morgen var de sgu de første i omklædningsrummet og de bedste i løbetesten, griner han.

– De har en fascinerede indstilling til deres sport og dér kan vi godt lære noget, siger Gellert, der fik nogle kilo muskelmasse på kroppen, et andet blik på spillet og mange gode minder med hjem fra året i Nottingham.