Vejle Boldklub – FC Helsingør 0-1

NordicBet Liga, 21. maj 2017 på Vejle Stadion

André Riel jubler efter sin scoring i Vejle, der skulle vise sig at blive kampens eneste. Foto: Claus Birch

På en stor holdindsats lykkedes det søndag for FC Helsingør at spille sig tilbage på tredjepladsen i NordicBet Ligaen. Med en 1-0 sejr i Vejle, er det nu i FCH’ernes egne fødder om en stor sæson, skal krones med playoff-kampe til Superligaen.

Christian Lønstrup havde igen, som mod Vendsyssel, valgt at stille op i en 3-5-2 formation. En opstilling der har været brugt periodevis i sæsonens kampe, men nu ser ud til at være cheftrænerens foretrukne.
– Det er faktisk et systemskifte, som vi længe har tænkt på at foretage. Både i Nykøbing og mod AB slog vi hurtigt over i det og jeg synes det passer godt til de spillere vi har. Det er sådan lidt som med Åge Hareide på landsholdet, at nogle gange må man vælge et system der passer til kompetencerne hos sine spillere, uddyber Lønstrup.

Tobias Christensen har vist stigende formkurve hele foråret og også i Vejle gav FCH’eren masser af prøver på sit udfordrende spil. Foto: Claus Birch.

Det gav også straks FC Helsingør – i de nye udebanetrøjer – overtaget mod Vejle, der havde svært ved at finde sammenhæng i spillet. Hjemmeholdet lå i perioder højt på banen, men levede livet farligt, når manglende præcision sendte bolden i FCH-fødder. Så gik det stærkt den anden vej og hjemmeholdet måtte love for en stærkt spillende Pavol Bajza i målet.

Den slovakiske keeper trådte ind på scenen allerede efter 8 minutter, da han fik reddet en friløber fra André Riel til hjørnespark. Det var dog en stakket frist for hjemmeholdet, der ikke rigtig fandt modtræk overfor Mads Aaquist og Tobias Christensen. De to skabte masser af usikkerhed i Vejle-forsvaret og på kanterne blev der plads til Ricki Olsen og Mathias Johannsen.

Det var også herfra kampens eneste mål blev skabt. Johannsen fik sendt en bold ind i feltet, som Pierre Larsen ikke helt fik fat i. Til gengæld fik FCH-angriberen skabt så meget ravage, at clearingen faldt lige for fødderne af André Riel, der huggede den sikkert i nettet til 0-1.

Da var der spillet 16 minutter og målet ændrede ikke meget på kampen. Det var fortsat FCH der satte tempoet og skabte chancerne, selvom Vejles Jacob Schoop testede Mikkel Bruhn efter en lille halv time. Så var det meget farligere foran Pavol Bajza, der igen reddede fra André Riel fem minutter senere.

At Bajza efterfølgende blev kåret til VB’s man-of-the-match kunne ikke diskuteres, for slovakken var ikke færdig med at imponere. Før pausen klarede han igen, da Mathias Johannsen afsluttede fra tæt hold, efter en glimrende pasning fra Riel. Også Mads Aaquist var tæt på, men hans flyvende hovedstød susede lige forbi målrammen.

Mads Aaquist var placeret centralt i en mere bolderobrende rolle end normalt, men også de opgaver klarede den energiske midtbanespiller uden anmærkninger. Foto: Claus Birch.

FCH måtte i pausen udskifte en lyskeskadet Mathias Johannsen, men Lønstrup kunne igen konstatere, at der sidder guld på bænken. Frederik Bay kom ind og fortsatte hvor Johannsen slap.

Det blev dog en neglebidende spændende anden halvleg. Først og fremmest fordi FCH ikke havde fået sat tingene på plads i de første 45 minutter. Vejle lagde et højere pres og der skulle kæmpes i FCHs centrale maskinrum. Det gav ikke helt så mange omstillinger som i første halvleg, men dem der kom, var til gengæld store.

Efter et kvarter burde André Riel således have fordoblet føringen, da han mødte et indlæg fra Frederik Bay. Desværre for gæsterne fik topscoreren slet ikke træf på bolden, der blev skovlet forbi et ellers tomt mål. Senere havde også Mads Aaquist en stor chance, men her stod Bajza godt placeret ved sin nærmeste stolpe.

Og så sad man og fik lidt flash-back til efterårets opgør i Nørreskoven, hvor hjemmeholdet hentede et point i overtiden. Det kunne såmænd være sket igen, men indskiftede D’Avila Ba Loua fik ikke ordentlig ram på bolden i overtiden og hans afslutning gik på tværs af målet og forbi en lettet Mikkel Bruhn.

Med Nykøbing FCs 3-2 sejr i Skive konfirmeret, kunne jublen bryde ud blandt spillere, ledere og ikke mindst to busfulde med veloplagte fans.

FC Helsingør rykkede med sejren tilbage på 3. pladsen og kan nu selv afgøre om der skal spilles playoff-kamp til Superligaen. Det kræver en sejr over Næstved på lørdag, når sæsonen rundes af på Helsingør Stadion.

– Jeg er utrolig glad på spillernes vegne, for de fortjener at få den mulighed. Jeg synes ikke vi har fået som fortjent i de seneste kampe, men vi er blevet ved med at tro på muligheden. Sejren over Vejle kommer på det bedst tænkelige tidspunkt og er et kæmpe boost før en så vigtig kamp som den mod Næstved, siger Christian Lønstrup.

 

FC Helsingørs fans skabte en festlig ramme under kampen, med trommer, sang, masser af konfetti og en enkelt kobjælde. Foto: Claus Birch

NordicBet Liga, 1. Division, 32. runde
Søndag d. 21. maj 2017, kl. 13:45 på Vejle Stadion

Vejle Boldklub – FC Helsingør
0-1 (0-1). Tilskuere: 1.807
0-1 André Riel (16)

Vejle Boldklub (4-4-2): Pavol Bajza – Kim Elgaard (Anf), Jacob Egeris, Kerim Memija (46.: Lucas Maia), Yue Xin – Allan Sousa (70.: D’Avila Ba Loua), Gaël Ondoua (85.: Artem Favorov), Jacob Schoop, Agon Mucolli – Dominic Vinicius, Imed Louati.
Ikke benyttet: Michael Lansing (M), Anders Egholm, Oliver Drost, Mario Álvarez.
Cheftræner: Andreas Alm

FC Helsingør (3-5-2): Mikkel Bruhn – Martin Fisch, Andreas Holm (Anf), Rasmus Minor Petersen – Ricki Olsen (85.: Morten Hegaard), Tobias Christensen, Vito Hammershøy-Mistrati, Mads Aaquist, Mathias Johannsen (46.: Frederik Bay) – André Riel, Pierre Larsen (72.: Alexander Fioretos).
Ikke benyttet: Aris Vaporakis (M), Anders Junge, Lucas Ohlander, Essam Salamoun.
Cheftræner: Christian Lønstrup.

Advarsler: Dominic Vinicius (49), Artem Favorov (90) og Jacob Egeris (90), alle fra Vejle.
Udvisning: 
Jacob Egeris (efter kampen), Vejle.

Dommer: Michael V. Jensen