SønderjyskE – FC Helsingør 1-2

ALKA Superliga, 28. juli 2017 på Sydbank Park

En jublende målscorer Mads Aaquist har scoret sejrsmålet og sikret FC Helsingør sine første points i Alka Superligaen. Foto: Claus Birch

Efter nederlag i sæsonens to første kampe, blev det forløsningens aften, da FC Helsingør højest overraskende besejrede SønderjyskE 2-1. En sejr der i sidste ende var helt fortjent og viste, at FCH ikke er kommet op i det fine selskab for at være prygelknabe.

Sejren blev grundlagt på en stor holdindsats, men det var nu alligevel FCHs lille energibundt Mads Aaquist der stjal overskrifterne. Begge gæsternes scoringer var således signeret “Aa”, der var svær at stoppe for et ellers ganske fysisk SønderjyskE-hold.

Anders Holst spillede sin kamp nummer 147 for FC Helsingør og tangerede dermed Jeppe Christiansens klubrekord. Her er midtbanespilleren i duel med hans tidligere holdkammerat i FCH, Philip Zinckernagel. Foto: Claus Birch

Efter senest at have besejret AaB 4-1 i Aalborg, var SønderjyskE store favoritter til opgøret, der havde trukket over 5000 tilskuere på Sydbank Park. Heraf et halvt hundrede FCH-fans, der i kampens indledende fase måtte erkende, at hjemmeholdet levede særdeles fint op til favoritrollen.

SønderjyskE spillede med musklerne, viste stor styrke i nærkampene og gav ikke FC Helsingørs spillere megen ro på bolden. Angrebene væltede frem mod Mikkel Bruhn i FCH-målet og efter mindre end ti minutter opstod det første hul i gæsterne bolværk. Kantspilleren Ramón Rodrígues brød igennem i højre side og lagde et fladt indlæg ind foran mål, hvor den tidligere FCH-spiller Philip Zinckernagel kastede sig foran Søren Henriksen og styrede bolden i mål.

William Tchuameni (SønderjyskE) i klemme mellem Martin Fisch og Christian Køhler. Foto: Claus Birch

På det tidspunkt lignede det en lang aften for de lyseblå, men der blev handlet fra bænken og så begyndte helsingoranerne at få bedre fat.
– Vores kanter kom for langt tilbage. Da vi fik det justeret, gav det også de centrale mulighed for at flytte spillet længere frem. Og så skulle vi turde have bolden, forklarede assistenttræner Brian Gellert om reaktionerne fra FCH-bænken.

Den tidlige føring fik givevis også hjemmeholdet til at slække på koncentrationen og det udnyttede FCH-spillerne til fulde. Initiativet flyttede over på Helsingør-fødder, der stille og roligt fik vendt kampbilledet.

Et minut før pausen gav det så også udslag på måltavlen. Ricki Olsen kom i et overlap på højrekanten, fik bolden af Anders Holst og serverede den fladt i feltet til Mads Aaquist. Den offensive midtbanespiller fik vinklet bolden mod mål, hvor keeper Sebastian Mielitz først sent opdagede faren og måtte se sig overlistet ved fjerneste stolpe.

En scoring der gav FC Helsingør-spillerne lige det rygstød de behøvede og lagde fundamentet til en imponerede anden halvleg for gæsterne. SønderjyskE kom aldrig tilbage i opgøret og FCH skabte de største chancer.

Der var tænding på opgøret i anden halvleg. Her er Simon Poulsen og André Riel oppe at toppes. Det kostede dem begge et gult kort. Foto: Claus Birch

Efter ni minutter var Mads Aaquist på færde igen, da Ricki Olsen endnu engang satte FCHs man-of-the-match op. Desværre styrede Aaquist denne gang bolden lige forbi mål.

Men det skulle blive den helt store aften for FCHs 10’er. Et kvarter før tid opfangede han bolden fra SønderjyskE’s Marcel Rømer, tog et træk og scorede fladt med venstrebenet.

Mads Aaquist fejrede sejrsmålet med de medrejsende fans bag målet. Foto: Claus Birch

Det var et SønderjyskE-hold i total vildrede, der forgæves forsøgte at komme tilbage i opgøret. Et sprudlende FCH-hold var flere gange ved at udbygge føringen, da Martin Fisch to gange var tæt på at score på hovedstød. Også André Riel måtte se hjemmeholdets keeper redde en hård afslutning fra distancen.

Trods overtaget var det hele alligevel ved at ramle for FCH, da dommer Benjamin Willaume-Jantzen pegede på straffesparkspletten syv minutter før tid. På TV-billederne var det tydeligt at se, at Søren Henriksens tackling af Michael Uhre var udenfor feltet, men ikke desto mindre fik SønderjyskE en gave, der kunne have givet et point.

– Han var ved at være forbi mig og jeg følte, at jeg var nødt til at lægge ham ned. Det var måske dumt af mig, at give dommeren mulighed for at dømme straffespark, men jeg synes også, at den er klart udenfor feltet, lød det efterfølgende fra Søren Henriksen til Tv3 Sport.

Ricki Olsen, Søren Henriksen og Mikkel Basse forsøger forgæves at overbevise dommer Benjamin Willaume-Jantzen om, at tacklingen på Michael Uhre var udenfor feltet. Foto: Claus Birch

Retfærdigheden skete dog fyldest, da en nervøs Kees Luijckx hamrede bolden over mål, efterfulgt af kæmpe jubel fra FCHs spillere og fans.

Efter tre minutters overtid var dramaet slut og FC Helsingør havde sikret sig de første Superliga-point nogensinde.

– Jeg synes vi vinder helt fortjent. Det er jeg ikke mindst glad for på spillernes vegne, for så kan de se, at det hjælper at arbejde hårdt. Hele Danmark mener, at vi ikke har noget at gøre i Superligaen, men i dag viste vi, at vi ikke bare spiller pænt fodbold, men også kan vinde kampe, lød det fra Christian Lønstrup efter opgøret.

En meget glad cheftræner Christian Lønstrup jubler med de medrejsende FCH-fans efter sejren over SønderjyskE. Foto: Claus Birch

1-2 Mads Aaquist (76)

SønderjyskE (4-4-2): Sebastian Mielitz – Ramón Rodríguez, Kees Luijckx, Marc Pedersen, Simon Poulsen – Philip Zinckernagel (75.: Mads Hvilsom), Marcel Rømer, Niki Zimling, Christian Jakobsen (68: Emil Scheel) – Troels Kløve (82.: William Tchuameni), Mikkel Uhre.
Ikke benyttet: Lukas Fernandes (M), Nicholas Marfelt, Stefan Gartenmann, Rasmus Vinderslev.
Cheftræner: Claus Nørgaard

FC Helsingør (3-4-2-1): Mikkel Bruhn – Søren Henriksen, Andreas Holm, Martin Fisch – Ricki Olsen, Mikkel Basse, Christian Køhler, Frederik Bay – Mads Aaquist, Anders Holst (75.: Mark Leth Pedersen) – André Riel (88.: Nicolas Mortensen).
Ikke benyttet: Aris Vaporakis (M), Morten Hegaard, Tobias Christensen, Adnan Mohammad, Mathias Johannsen.
Cheftræner: Christian Lønstrup

Advarsler: Marcel Rømer (73), Simon Poulsen (74), Kees Luijckx (83), Ramón Rodríguez (89), alle SønderjyskE. André Riel (74), FC Helsingør.

Dommer: Benjamin Willaume-Jantzen