En klub bliver født – stiftelsen af FC Helsingør

Hvordan en kommunal eliteidrætsplan endte med en nystiftet fodboldklub

Om forfatteren
Jeg sad selv i HIF Fodbolds bestyrelse fra 1998-2004 og var med i mange af de indledende drøftelser med Elite 3000, Helsingør A/S. Historien er fortalt som jeg husker den, med særlig respekt for Kim Pedersen og Flemming Pedersen, der lagde hele deres liv i at skabe et elitemiljø for fodboldspillere i Helsingør.

FC Helsingør kan i dag fejre sin 15 års fødselsdag. Stadig en ung klub, men alligevel har spillerne i de lyseblå trøjer oplevet mere, end der er mange andre klubber forundt. Højdepunktet naturligvis sæsonen i Superligaen fra 2017 – 18. Men hvordan var det egentlig det hele begyndte – og hvorfor? Jeg har været en tur tilbage ad Mindernes Allé og fortæller her historien bag FC Helsingør.

FC Helsingør – eller Elite 3000 Fodbold som barnet egentlig blev døbt – blev stiftet den 1. august 2005. Men vi skal længere tilbage, for at finde begyndelsen til den nye forening. Dengang i starten af det nye årtusinde, lå Helsingør IF Fodbold i Danmarksserien. Udsigten til at komme videre var ikke god, snarere tværtimod. Som i så mange andre foreninger, manglede man i bestyrelsen både penge og hænder.

Men det var ikke kun fodbolden der havde hårde tider. Også håndbolden vansmægtede og det var næsten værre. For netop i håndbold havde Helsingør en idrætshistore, der havde defineret byen som elitesportsby. Efter mere end 50 år i den bedste række, rykkede holdet ned og nu var byen i den enestående situation, at være den største by udenfor Storkøbenhavn helt uden hold i de bedste rækker i de mediestærke holdidrætter håndbold, fodbold og ishockey. Helsingør – med næsten 60.000 indbyggere – var bogstavelig talt i sportens 2. division. En kendsgerning hverken sponsorer eller investorer tændte på.

Den lyseblå spilledragt med Elite 3000 logoet så dagens lys i 2005, men historien begyndte tre år tidligere…..

Noget måtte der gøres
Den situation var kommunen pinlig bevidst om og tidligt i 2002 udarbejdede Eliteforum, der skulle føre kommunens idrætspolitik ud i livet, en rapport. Den blev lækket i Helsingør Dagblad og det faldt straks mange for brystet, at eliteidræt åbenbart ikke længere skulle hedde HIF – Helsingør Idrætsforening. Det stod også klart, at ”Eliteforum vil se hurtige resultater og det er kun herrehåndbolden i stand til at levere”. Et nyt støtteselskab skulle stiftes – som en Team Danmark lignende organisation – og arbejdstitlen var Team Helsingør A/S eller Eliteforum A/S.

Det endte med et helt tredje navn – Elite 3000, Helsingør A/S. Præsenteret i april 2002 som et foreløbigt 4-årigt kommunalt elite-idrætsprojekt, men først formelt stiftet som aktieselskab i december samme år. Som direktør ansatte man den tidligere elitechef i Dansk Svømme Union, Jens Glavind, og han kunne fire måneder senere sætte navn på de sportsgrene der kunne komme i betragtning til støtte – håndbold, fodbold, atletik, golf, sejlsport og tennis.

Elite 3000, Helsingør A/S skulle arbejde på at skabe de bedste betingelser for eliten, ved at tiltrække topidrætsfolk og samtidig fastholde talenterne i Helsingør-området. Målet var, at være en katalysator for idrætten.

”Helsingør Kommune ønsker sig tilbage på landkortet som en særdeles attraktiv eliteidrætsby, hvor nuværende og fremtidige udøvere, trænere og ledere får optimale muligheder for kontinuerlig udviklings- og præstationsfremgang, som skaber publikums- og medieinteresse”, som det blev formuleret i visionen.

Håndbold og fodbold i knæ
Var der nogle der troede, at støttekroner fra Elite 3000, Helsingør A/S, hurtigt ville bringe kommunen tilbage på sportens danmarkskort, så var realiteterne helt anderledes.

Således blødte håndbolden alvorligt efter nedrykningen og en tyngende gæld havde tvunget HIFs håndboldafdeling i knæ. I december 2003 sprang bomben – håndboldeliten skulle samles under Elite 3000. Med effekt fra 1. juli 2004 hed HIFs bedste håndboldhold – både herre og damer – Elite 3000 Håndbold, og samtidig overtog Jens Glavind rollen som sportschef i håndboldklubben.

Målsætningen lagde man ikke skjul på:  Oprykning til Ligaen.

Fodbolden kørte på et lavere økonomisk blus og HIF-Fodbold havde i første omgang indgået en aftale om, at Elite 3000, Helsingør A/S skulle varetage salget af sponsorater. Det gav fodboldafdelingen en fast årlig indtægt på 600.000 kroner, en sum der svarede til klubbens sponsorindtægter i årene forud.

I HIF-Fodbold havde man i flere år opereret med adskilt økonomi for senior- og ungdomsafdeling. Nu tog man skridtet og oprettede en eliteafdeling, med den tidligere formand Kim Pedersen som leder.
– Med dannelsen af en eliteafdeling fortsætter vi den udvikling, der har været i gang de seneste år. Og med etableringen af Elite 3000 Helsingør, har det været et naturligt skridt. Om fremtiden byder på en fuldstændig udskillelse af fodboldeliten i et selskab, er det for tidligt at vurdere. Men jeg er overbevist om, at det skridt vi nu har taget, ikke bliver det sidste, sagde Kim Pedersen.

Nej tak til FC Nordsjælland
Næsten samtidig – i februar 2004 henvendte FC Nordsjælland sig så med tilbud om en samarbejdsaftale med HIF-Fodbold. En henvendelse der kom som en fortsættelse af de relationer, Farum-klubben i efteråret 2003 begyndte at skabe til klubberne i den nordsjællandske region.

Med stiftelsen af Elite 3000, Helsingør A/S året forinden, var det dog ikke tiden for HIF-Fodbold til at rette blikket ud af kommunen. Slet ikke efter den indgåede samarbejdsaftale med Elite 3000. Af både sportslige, økonomiske og ikke mindst politiske årsager, valgte HIFs bestyrelse at takke nej til Superligaklubben. Dels ønskede man at fokusere på en høj grad af selvstændighed, dels ville det være et forkert signal at sende, hvis man indgik i et formaliseret samarbejde med FCN.

HIF-Fodbolds økonomi:
2002: Omsætning 1,9 mio. kr. Overskud 176.000 kr.
2003: Omsætning 1,9 mio. kr. Overskud 101.000 kr.
2004: Omsætning 1,3 mio. kr. Underskud 140.000 kr.

HIF-Fodbold’s organisation rystede i 2004
Men 2004 blev et skelsættende år i HIF-Fodbold. Efter mange år i HIF-Fodbolds ledelse,  trak jeg mig selv tilbage fordi arbejdspuklen blev for stor, og det lagde endnu mere pres på Kim Pedersens skuldre.

I august 2004 meddelte eliteformand Kim Pedersen så, at han også stoppede. Han ønskede mere tid til familien og sagde.
– Jeg tror, at hvis man vil drive fodbolden professionelt eller som forretning, må der ansættes folk, der kan bruge deres arbejdstid på det. Det kan ikke i længden lade sig gøre med amatørledere i deres sparsomme fritid. Man er nødt til at ansætte folk i sekretariats- eller administrationssammenhæng. Jeg magter i hvert fald ikke længere at ha’ to fuldtidsjobs.

Dermed var den største ildsjæl og arbejdshest i HIF-Fodbold i nyere tid gået fra banen. En beslutning der på det nærmeste satte bestyrelsen skakmat og med Kim Pedersens exit blev der lagt yderligere pres på det sekretariat, der kun var bemandet med manager og cheftræner Flemming Pedersen. Hvor længe holder han?, spurgte Helsingør Dagblad retorisk…..

Efter det målløse opgør mod Boldklubben Skjold den 31. oktober 2004, erkendte manager Flemming Pedersen da også, at der foregik et langt vigtigere spil udenfor grønsværen i Sundbyen:
– Det er en kæmpe udfordring at være træner og manager i Helsingør lige nu. Der er meget der skal opgraderes i ledelsen, hvis vi skal tilbage på skinnerne igen. Spillermaterialet er godt nok til at overleve i Danmarksserien, men der er vel ikke en målsætning, der kan være tilfredsstillende. Og man kan måske gå så langt som til at spørge, hvem der vil opstille en målsætning. For det kan vel ikke være mig, sagde Flemming Pedersen, der havde fuldtidskontrakt frem til juni 2006.

Manageren mente heller ikke, at Elite 3000’s rolle i byens idrætsliv var krystalklar:
– De blev jo søsat for at lave sponsorater, men er nu gået ind og driver håndbold. Jeg har svært ved at gennemskue, hvad deres mål egentlig er og jeg vil råde dem til at komme på banen og få defineret deres rolle. I fodboldregi ligger der i hvert fald et stort arbejde med at få en organisation på plads i løbet af vinteren. Og det er faktisk langt vigtigere, end at finde forstærkninger til holdet.

Også andre undrede sig over, at Elite 3000 var gået så engageret ind i håndboldens drift og at Jens Glavind havde fjernet sig mere og mere fra sin direktørpost og blevet mere praktisk involveret i håndbolden. Med fodboldbriller var det ved at være sidste frist, hvis Elite 3000 også skulle gå aktivt ind og løfte fodbolden tilbage på danmarkskortet. Det ville kræve en organisation udenfor banen, som Elite 3000 ikke skulle udfylde, men gerne præge.

Nyheden kom med Berlingeren
Rygterne havde svirret et stykke tid, men søndag den 6. februar 2005 blev der båret yderligere brænde til bålet, da Berlingske Tidende landede i postkassen. Heri søgte Elite 3000, Helsingør A/S nemlig en sportskoordinator, hvis arbejdsopgaver blandt andet skulle være at “udvikle et kommende overbygningshold i fodbold”. Direktør Jens Glavind kunne da også efterfølgende bekræfte, at planerne om at samle et kommunalt elitehold var langt fremme.
– Vi har i Elite 3000 længe spekuleret over, hvordan vi kan gøre en forskel. For os er en overbygning, som i håndbold, den eneste vej frem. Og når vi går ind i det arbejde, skal både de administrative og økonomiske ressourcer være tilstede. Derfor har bestyrelsen valgt at ansætte en ny medarbejder, sagde Glavind.

Modellen for den kommende eliteklub skulle være den samme, som blev benyttet overfor byens håndboldklub to år tidligere.
– Der er snublende nært at benytte samme model, men det er vigtigt at vi lytter til de ønsker klubberne har. Navnet Elite 3000 Fodbold ligger vel lige til højrebenet, sagde Glavind.

Grundstenen i overbygningen var naturligvis HIF-fodbold, vis licens i Danmarksserien var udgangspunktet. Og i HIF bekræftede formand Flemming Nielsen de fremskredne planer.
– Elite 3000 har udarbejdet et godt koncept, som nu bare skal finpudses. Vi håber at det kan endeligt vedtages på en ekstraordinær generalforsamling den 24. februar.

Udover førsteholdet i Danmarksserien, skulle den nye klub også omfatte ungdomshold, baseret på HIFs juniorhold i 1. division og ynglingene i 3. division. For Helsingør Kommune var det vigtigt, at der blev en rød tråd mellem kommunens talentprojekt og det lokale elitehold.

På trænerposten var Elite 3000 Fodbold klar til at overtage den kontrakt Flemming Pedersen havde med HIF-fodbold, og HIF-manageren var positiv.
– Jeg er klar til at tage udfordringen op. Det er meget spændende og tidspunktet er det helt rette. Med en professionel organisation bag os, kan vi sportsligt forbedre os yderligere.

Da HIF-Fodbold’s bestyrelse formelt gav grønt lys, sagde Jens Glavind
– Man skal stadig huske på, at vi ikke skal ind og lege klubejere. Vi er stadig fødselshjælpere, katalysatorer, til noget, der både kan og skal stå på egne ben i løbet af et par sæsoner, ganske som vi forventer det i håndbold.

Velbesøgt generalforsamling
Mens det efterhånden var nogle år siden, at fodbolden havde formået at trække fulde huse til kampene på Ndr. Strandvej, så kunne HIF melde noget nær udsolgt i klubhuset, da man på en af de mest velbesøgte generalforsamlinger i nyere tid, kunne vedtage stiftelsen af Nordsjællands første deciderede fodboldoverbygning.

Torsdag den 24. februar 2005 blev således en dag, der kunne skrives ind i HIFs fodboldhistorie, men det forløb ikke uden sværdslag. Særligt den noget komplicerede overgivelsesprocedure af klubbens tre elitehold, gav anledning til en kraftig debat.

Elite 3000, Helsingør A/S havde allieret sig med Willy Rasmussen fra Danmarks Idrætsforbund og DIF-juristen fik noget af en forklarende hovedrolle. Ikke mindre end to en halv time tog den omfattende seance, men så var Helsingør IF også blevet beskåret og Elite 3000 Fodbold formelt en realitet fra 1. august 2005. I første omgang som en overbygning med HIF som eneste deltager.

Flere klubber stod dog klar i kulissen. Til den nye klubs bestyrelse valgtes således formand Johnni Mosevang Christensen fra Vapnagaard VFK72 samt Mogens Rasmussen fra Espergærde IF’s bestyrelse. Sidstnævnte lod forstå, at hans klub var positivt stemt overfor overbygningen, men understregede dog, at intet formelt var besluttet i EIF. Konstruktionen gav Elite 3000, Helsingør A/S mulighed for at placere de tre af bestyrelsesmedlemmerne, hvilket gav plads til Birger Peitersen, advokat Søren Hansen og adm. direktør Aksel Bang-Berthelsen. HIFs repræsentant blev Lars Hansen, mens sidste mand blev Nordea’s erhvervschef Jens Haahr, der samtidig benyttede lejligheden til at forlade HIFs bestyrelse.

Trods de mange spørgsmål og en livlig debat, blev den nye klub vedtaget enstemmigt. Formand Henrik Rørbæk fra Elite 3000, Helsingør A/S takkede de mange fremmødte med ordene:
– Det er et stort skridt, der er taget i dag og en flot gestus fra Helsingør IF. Oprindeligt var det ikke tanken, at vi skulle ind og lave overbygninger, men vi har indset, at det har været nødvendigt for håndbold og nu fodbold. Denne overbygning kommer i allerhøjeste grad til at styrke eliteidrætten i Helsingør Kommune.

Rørbæk understregede, at den nye overbygning var en juridisk selvstændig enhed, som blev støttet økonomisk og administrativt af Elite 3000, Helsingør A/S.

Fanklubben bakkede op
Også fra HIF-Fodboldfans var der opbakning til Nordsjællands første fodboldoverbygning.
– Der er den rigtige idé og så længe fodbolden bliver i Helsingør, så bakker vi op. Vi ser det som en god mulighed at få byens hold højere op i rækkerne og så er det sådan set ligegyldigt, hvad det hedder. Nu må vi se at få lavet nogle nye slagsange, men det bliver ikke så let. Hvad rimer på 3000?, sagde Mogens Olufsen, formand for fanklubben, der havde stået last og brast med deres helte siden 1988.

Græsset blev lidt grønnere
Var der blevet arbejdet hårdt op til stiftelsen af den nye klub, så blev der ikke mindre travlt i dagene derefter. Skulle Elite 3000 Fodbold være klar til sæsonpremieren i august 2005, skulle DBU’s godkendelse være på plads senest 1. april.

Den deadline blev klaret og det var som om, at græsset var lidt grønnere i Helsingør dette forår. For første gang var det lykkedes at samle alle kommunens 14 klubber, der havde begravet årtiers strid og sammen røget fredspibe med Jens Glavind. Godt tre år havde han bestridt direktørposten i Elite 3000, Helsingør A/S og det begyndte tilsyneladende at bære frugt. Stiftelsen af Elite 3000 Fodbold var den foreløbige kulmination på Glavinds benarbejde og inden DBU-fristen var yderligere fire klubber nu officielt part i overbygningen. Således var Vapnagård VFK72, Snekkersten IF, IF Frem-Hellebæk og Helsingør FC med i den ansøgning, der blev behandlet af Dansk Boldspil Union.

Udover de fem klubber der var med fra start og som talte 1500 af kommunens i alt 2500 fodboldspillere, var der positive signaler fra Hornbæk IF og Espergærde IF.
– Det er ikke afgørende, at alle er med fra starten, men det er selvfølgelig en målsætning, understregede Jens Glavind.

En af de klubber der hurtigst meldte sig på banen, var Vapnagård FK. Formand Johnni Mosevang Christensen fik desuden en plads i Elite 3000 Fodbold-bestyrelsen og sagde:
– Det er kedeligt, at de største talenter skal rejse til Lyngby eller Farum, når vi ligeså godt kunne skabe forholdene til dem lokalt. Jeg kan da huske, når man som dreng rendte rundt nede i byen og så pludselig mødte Freddi Nielsen (HIFs målkonge i 70’erne, red.). Det var jo lige før, man lagde sig på knæ for ham. Sådan en gang idoldyrkelse synes jeg, vi mangler lidt i dag, hvor alle render rundt i en FCK- eller Brøndby-trøje.

Spilledragt
At Elite 3000 Fodbold var klubbens navn, lå fast fra starten. Det gjorde den lyseblå spilledragt til gengæld ikke og det var noget, der optog sindene.
– Det spørgsmål har jeg fået mange gange. Spilledragten bliver offentliggjort den 1. maj og det handler selvfølgelig om, at skabe noget nyt. Der ligger en bevidst strategi i, at FCK vælger hvide trøjer og FC Midtjylland de sorte. Hvad vi vælger, forbliver til gengæld en hemmelighed lidt endnu, sagde Johnni Mosevang Christensen, da han og klubbens øvrige bestyrelse havde været i arbejdstøjet i godt en måned.

De sendte en dame
Inden bøgen sprang ud og klubfarven blev afsløret, kunne Elite 3000 Helsingør til gengæld løfte sløret for den nye sportskoordinator. Valget var faldet på den 28-årige Anne Krogh fra Århus, der havde en fortid som eliteidrætsudøver i løb og badminton. Hun havde intet lokalkendskab eller professionel erfaring med håndbold eller fodbold.

Det så Jens Glavind dog kun som en fordel.
– Hun er cand. mag i medie og kommunikation og den bredeste kandidat i feltet. Hun har den stærke personlighed vi har søgt. Flemming Pedersen fortsætter som koordinerende manager og vil sammen med overbygningens bestyrelse, foretage de nødvendige dispositioner. Anne Krogh skal tilknyttes den daglige drift og være min forlængede arm, forklarede direktøren og tilføjede at man havde oplevet en meget positiv sponsorinteresse for den nye fodboldoverbygning.

Mager indsats på banen
Spirede forventninger således udenfor banen, så det anderledes sort ud for den afsluttende epoke for HIFs Danmarksseriehold. Et middelmådigt efterår var blevet fulgt op af et magert forår. Manglen på rutinerede spillere kostede dyrt. Flere profiler forlod holdet lige op til sæsonstarten – deriblandt Danny Andersen og Andreas Bak.

Det fik ambitionerne om oprykning til i stedet at handle om overlevelse i Danmarksserien. I vinterpausen tog Mads Hamberg til B.93. Manager Flemming Pedersen hev fat på nogle af de gamle kræfter, i skikkelse af angriberne Mads Olsen og Brian Madsen samt midtbanespilleren Henrik Pedersen. Men lige lidt hjalp det og efter 0-2 nederlaget i Valby til BK Frem’s divisionsreserver i næstsidste spillerunde, var nedrykningen en kendsgerning.

HIF havde nået et historisk lavpunkt. Ikke siden 1966 havde man været lavere placeret end Danmarksserien. Efter sommerferien hed det Kvalifikationsrækken.

Den værst tænkelige start for den nye overbygning…