Freddi Nielsen: Driblekonge og rekordholder

Den elegante dribler spillede på førsteholdet i 16 sæsoner fra 1967 til 1982

Freddi Nielsen har med 421 kampe og 172 mål to rekorder der aldrig bliver slået.

Det kan altid diskuteres hvem der har været HIFs bedste gennem tiderne, og sandheden er jo nok, at der har været mange, og at man slet ikke kan sammenligne, fordi forhold og tider har været så forskellige.
 
Derimod kan det godt fastslås hvem der har spillet flest kampe for klubben – nemlig Freddi Nielsen – der var på førsteholdet fra 1967 til 1982, og nåede 421 kampe. Og det ligger også helt fast, at Freddi var en af de bedste spillere og fineste repræsentanter for fodbolden, HIF nogensinde har haft.

Stortalentet fra Århusvej
Som så mange andre børn på den tid, sparkede Freddi Nielsen de første bolde hjemme i gaden og parkerne omkring Århusvej, i timevis efter skoletid.

Først som 12-årig blev Freddi indmeldt i HIF, og faktisk var han så lille, at han som 15-årig var væk i halvandet år. Men heldigvis trak den røde bluse atter i Helsingør-knægten, der vendte tilbage som 2. års junior, med et talent så stort, at han allerede som ynglingespiller – netop fyldt 18 år – debuterede på førsteholdet. Det var i 1967, samme år han som eneste HIFer var på SBU’s unionshold for ynglinge.

Godt skolet af trænere som Max Jensen, Flemming “Tøf” Sørensen, Ede Ruszkai og Keld Andersen, gjorde Freddi således sin entré på danmarksserieholdet, og var med på det hold der få år senere spillede HIF tilbage som divisionsklub. Freddi var den gammeldags wing, først højre, siden venstre. Bernt Knudsen var jo etbenet, så Freddi måtte over i den anden side når han var med…..

Driblekongen fik ros af landstræneren
Hurtig kunne han vel ikke kaldes. I stedet blev driblingerne hans varemærke, og naturligvis de mange mål. En klog og værdifuld angriber, der ikke kun scorede selv, men også skabte chancerne for sine medspillere.

Det var ikke kun det lokale fodboldpublikum der bifaldt deres driblekonge. I 1973 faldt Freddi Nielsen også i øjnene hos landstræner Rudi Strittich, der efter en kamp på Helsingør Stadion kommenterede HIF-wingen:
– Af spillerne fæstnede jeg mig især ved HIFs Freddi Nielsen, der har nogle internationale driblinger, der ikke gøres bedre på højere plan. Men han har som andre den store fejl, at han vil overdrive. Måske er det hans medspillere, der ikke følger med i tanken og handlingen.

FAKTA
Freddi Nielsen
Født: 13. juli 1949
Position: Angriber / wing
Klubber: Helsingør IF, Fredensborg BI
Kampe / Mål for HIF: 421 / 172
Topscorer: 1969, 1973, 1977, 1979 og 1980
Årets Spiller: 1978

Kort prof-karriere
I 1978 var Freddi Nielsen en af de 10 spillere der skrev under på en “prof-kontrakt”, da betalt fodbold endelig blev tilladt i dansk fodbold. Det blev han dog ikke rig af – premieresejren over B1913 indbragte ham 260 kroner og efter kun én sæson som kontraktklub måtte HIF tilbage til amatørdyderne efter et dundrende underskud.

Freddi’s sidste sæson blev plaget af en rygskade, og i oktober 1982 var det endegyldigt sidste kamp for den garvede HIF’er, der nåede 421 kampe og 172 mål i den røde trøje. En rekord der kommer til at stå for evigt.

Fra spillersucces til trænersucces
Godt et år senere kastede Freddi Nielsen sig så over trænergerningen, som ikke så få andre skolelærere. Fra 1984-86 var han træner i Fredensborg (i starten spillende), med en oprykning til Danmarksserien i 1985 og en flot 4. plads året efter. Senere stod han i spidsen for HIFs 2.hold, dengang i Sjællandsserien, og nåede også her en 4. plads i 1991. Tilbage i Fredensborg bød 1993 igen på oprykning, og efter et kort og skuffende forår 1996 i Humlebæk, var den dygtige træner tilbage i HIF – hvor han stod i spidsen for de bedste ynglinge, der i efteråret 2000 opnåede en 3. plads i de afsluttende kampe om DM.

Fra 2008 til sommeren 2010 var Freddi en afholdt holdleder for Elite 3000 – et job han udførte med stor omhyggelighed og interesse.