Fulde navn: Niels Erik Rasmussen
Født: ca. 1946-47
Karriere som spiller: Ungdomsspiller i AB og HIK.
Karriere som træner: Helsingør IF (1974), AB, HIK Ungdom, HIK (1985)

– Kald det ambitioner eller hvad. Men jeg er altså ikke tilfreds med at komme i 2.Division, uden at det bliver som nummer ét i rækken!

Den 27-årige debuterende divisionstræner Niels Erik Rasmussen lagde ingen dæmpning på forventningerne, da han i VM-året 1974 tog tøjlerne i HIF. Efter to andenpladser i 3. Division Øst skulle dette være året, hvor de hvidblusede rykkede op i den næstbedste række.

Førsteholdstræner Niels Erik Rasmussen, 1974. Foto: HIF

Rasmussen kom til HIF uden egne meriter som seniorspiller, men med en ungdomstid i AB og HIK. Han arbejdede til daglig som planlægger i varehuset Illum.

Indledningsvis så det ud til, at Niels Erik Rasmussen skulle blive manden, der kunne føre HIF til den eftertragtede oprykning. Hans idéer om angrebsfodbold blev fulgt til punkt og prikke, HIF blæste til angreb fra start og allerede efter seks runder havde man lagt sig alene i spidsen af rækken. Dermed var grundstenen lagt til et forår der blev et sandt triumftog for HIF’erne, der i de elleve kampe vandt otte og spillede tre uafgjort – og dermed indtog HIF den sikreste oprykningsplads i hele Danmarksturneringen. Derudover gjorde holdet en god figur i Landspokalturneringen, og vandt blandt andet 3-0 på Århus Stadion over AGF – der dog dengang lå i 2.Division!

Men først på sommeren begyndte der at komme grus i maskineriet, og uroen meldte sig da Niels Erik Rasmussen bekendtgjorde at han ikke ville fortsætte i HIF efter nytår, idet han havde fået et bedre tilbud fra AB. Det blev der dog grædt tørre tårer over, da de fleste var af den opfattelse at hans succes i virkeligheden var baseret på forgængeren Arne Thorius’ enorme og systematiske træningsarbejde.

Blandt spillerne var den lidt overfriske træner heller ikke videre populær med sine millitante træningsmetoder, og at den flegmatiske Rasmussen tillige af princip nægtede at tale med lokalpressen gjorde ikke ligefrem hans popularitet større udenfor klubben! Og i efteråret gik HIF’erne så helt i sort. Den sikre førsteplads var sat over styr med udgangen af august, og langsomt sank man ned i tabellen. På sidste spilledag måtte man efter 0-1 nederlaget til Hero erkende, at man for tredje år i træk var sluttet lige præcis én plads under oprykningsstregen. En præstation der i 1974 nærmest var utrolig, eftersom den kommende udvidelse af divisionerne sendte hele fire hold op i 2.Division!

Efter tiden i HIF var Niels Erik Rasmussen træner i AB og senere ungdomstræner i HIK. I Hellerup-klubben opnåede han også at blive førsteholdstræner, da han tog tøjlerne i sæsonen 1985 da klubben var rykket ned i Danmarksserien.