Fodboldben for over en milliard kroner gæster Helsingør

Crystal Palace mod FC Helsingør på pre-season tour

For 12 mio. pund hentede Crystal Palace midtbanespilleren Jeffrey Schlupp hos Leicester City, hvor den ghanesiske venstrekant havde været med til at vinde det sensationelle mesterskab i 2015/16. Foto: Claus Birch.

Der er blevet talt meget økonomi i Helsingør det seneste år. Ikke mindst når talen er gået på byggeriet af det nye stadion. De tal blegner dog noget, når FC Helsingør torsdag tager imod Premier League klubben Crystal Palace. I indkøbspris står de gæstende fodboldspillere i ikke mindre end 1,3 mia. kroner og uagtet det danske landshold også har velsignet grønsværen på Nordre Strandvej, må det være det dyreste hold der nogensinde har stillet op på Helsingør Stadion.

Crystal Palace har denne trup med til Skandinavien:
Mål

1 Julian Speroni
13 Wayne Hennessey
Vicente Guaita
Forsvar
2 Joel Ward
3 Patrick van Aanholt
5 James Tomkins
6 Scott Dann
12 Mamadou Sakho
23 Pape Souare
28 Jason Lokilo
29 Aaron Wan-Bissaka
33 Jaroslaw Jach
34 Martin Kelly
44 Jairo Riedewald
45 Ryan Inniss

Midtbane
10 Andros Townsend
11 Wilfried Zaha
15 Jeffrey Schlupp
18 James McArthur
20 Jonathan Wiliams
25 Sullay Kaikai
36 Nya Kirby
42 Jason Puncheon

Angribere
9 Alexander Sørloth
17 Christian Benteke
21 Connor Wickham
Numrene er fra sæsonen 2017/18

Efter Premier League målestok er Crystal Palace dog fortsat at regne blandt discountklubberne. Det kan endda kaldes et lille mirakel, at klubberne fortsat spiller i verdens mest profilerede liga. Den netop overståede 2017/18-sæson gav godt nok en flot 11. plads, men sådan så det bestemt ikke ud, da sæsonen var få uger gammel.

Der lå klubben fra det sydlige London på sidstepladsen, uden point og endda uden mål. Det kostede den hollandske manager Frank de Boer jobbet efter kun 77 dage og i stedet hentede Crystal Palace en god gammel kending af dansk fodbold.

Ny mand i det varme sæde blev Roy Hodgson, cheftræner i FC København fra 2000 – 2002. Den 70-årige englænder havde ellers lignet en færdig mand, da han sagde farvel til jobbet som engelsk landstræner efter Euro 2016 fiaskoen mod Island.

Men Crystal Palace skulle vise sig at blive det rigtige match for Hodgson, klubben hvor han selv tilbragte sin ungdomstid som spiller i midten af 1960’erne. Hodgson fik vendt nedturen på Selhurst Park og høstede stor ros for sin evne til at indgyde spillerne troen på, at man kunne overleve i Premier League.

Forsvarsspilleren Martin Kelly var også i Danmark i sommeren 2014, da han spillede for Liverpool FC mod Brøndby – her i kamp mod Johan Elmander. Foto: Claus Birch.

Man kan næppe beskylde Hodgson’s hold for at spille sprudlende, snarere konservativt. Men de er svære at spille mod. Godt organiseret, utrætteligt indøvede løbemønstre og forankret i en solid defensiv, hvor der arbejdes hårdt for at minimere pladsen mellem kæderne.

Det gav en 11. plads i sæsonen. En position der måske kunne være blevet endnu bedre, hvis ikke holdet i en periode efter nytår, havde måtte undvære stjernen Wilfried Zaha. En knæskade holdt ham ude og det gjorde ondt på resultaterne, da hverken Christian Benteke eller den fra FC Midtjylland indkøbte nordmand Alexander Sørloth formåede at udfylde partnerskabet med Andros Townsend på toppen. 

Norske Alexander Sørloth blev hentet hos FC Midtjylland i januar 2018 for et beløb på – indledningsvis – godt 80 mio kroner. Angriberen fik fire kampe i Premier League i løbet af foråret. Foto: Claus Birch.
Seneste “englænderkampe” på Helsingør Stadion:
16. juli 2002 FC København – Sheffield Wednesday (Championship) 1-1
20. juli 2003 Helsingør IF – Ipswich Town (Championship) 1-3
19. juli 2005 Elite 3000 – Wigan Athletic (Premier League) 0-5
14. juli 2015 FC Helsingør – Nottingham Forest (Championship) 2-1
9. juli 2016 FC Helsingør – Bolton Wanderes (League One) 1-2

Når Crystal Palace torsdag aften stiller op i Helsingør, er det en kamp af de sjældne. Der er efterhånden længe imellem at de store engelske klubber besøger skandinavien. I stedet plejes de kommercielle interesser i Asien og USA. Men Roy Hodgson’s kærlighed til de nordiske lande fornægter sig ikke. Han startede sin trænerkarriere i Halmstad for knap fyrre år siden og den svenske klub får også besøg af deres tidligere træner på årets pre-season tour. For FC Helsingør’s vedkommende hedder forbindelsen Christian Lønstrup, der overtog anførerbindet i FC København i tiden med englænderen på trænerbænken.

Crystal Palace rejste via København til Malmö i mandags, hvor de har trænet forud for morgendagens kamp i Helsingør. De møder derefter Halmstads BK på mandag, inden turen går hjem til London. Klubben starter Premier League den 11. august med en udekamp mod Fulham.