Bjarne Hauger i HIF-trøjen i 1943.

Fulde navn: Bjarne Hauger
Født: 27. oktober 1919
Død: 18. april 2006
Klubber: B.1908, Helsingør IF
Kampe for HIF: 54
Mål for HIF: 35
Debutkamp for HIF: 22. august 1943 (U) Dragør Boldklub 2-3, scorede 1 mål
Karriere som træner: Helsingør IF (Efterår 1946)

Som træner nåede han blot 10 kampe i spidsen for HIFs bedste mandskab, men som spiller og person fik han alligevel sat et ganske markant aftryk i Helsingør IF, både som fodbold- og håndboldspiller.

Bjarne Hauger blev født i København, hvor han i 1942 tog sin lærereksamen ved KFUM’s seminarium, og året efter supplerede den med gymnastiklærereksamen fra Danmarks Højskole for Legemsøvelser. I det hele taget blev det idrætten, der kom til at præge Bjarne Haugers liv.

I sommeren 1943 flyttede han til Helsingør, efter at have fået ansættelse ved Almenskolen (nu Helsingør Gymnasium) fra 1. august, og straks begyndte han at spille fodbold i HIF. Bjarne Hauger var allerede på det tidspunkt kendt som en dygtig divisionsspiller i B.1908, hvor han begyndte som venstre half, senere “tredje back” (den tilbagetrukne centerhalf), men også nåede at spille centerforward og være en yderst sikker straffesparkskytte. Ialt spillede han omkring 75 kampe i Danmarksturneringen for B.1908.

Dermed var han også sikker valg til HIFs mandskab, og debuterede  – med et mål – den 22. august 1943 på udebane mod Dragør Boldklub. Under krigen nåede Bjarne Hauger at spille mange forskellige pladser, men oftest var det innerwingen der bekom ham bedst. Et af karrierens højdepunkter var semifinalekampen om Danmarksmesterskabet mod AGF i Københavns Idrætspark, hvor Hauger bragte HIF på 2-0, men alligevel måtte se jyderne løbe med finalepladsen på et sent sejrsmål.

I efteråret 1946 stod HIF’s 2.divisionshold i lidt af en knibe på trænerposten, idet B.1903’eren Ernst Nilsson var stoppet. Som uddannet instruktør tilbød Hauger sin assistance, og dermed blev han HIFs træner indtil svenske Albin Dahl kunne starte det følgende forår. Hauger stoppede med førsteholdsfodbold i foråret 1949, og forlod Helsingør tre år senere.

Inden da havde han dog også gjort sig bemærket som en særdeles dygtig håndboldspiller. Sideløbende med fodboldkarrieren, spillede han således på HIFs bedste håndboldhold, som han var med til at spille op i Danmarksturneringen i 1946. Og såmænd fungerede Hauger også i en periode som sportsskribent ved “Nordsjælland”.

Bjarne Haugers fodboldmæssige kvaliteter gav ham tre kampe på SBU’s Unionshold, og han deltog på unionens tur til Finland i efteråret 1945. Herfra skrev han iøvrigt en lang rejseberetning til SBU’s medlemsblad.

Efter tiden i Helsingør tog Bjarne Hauger til Idrætsskolen i Sønderborg og fra 1960 – 67 var han lektor ved lærerseminariet i Esbjerg, før han tog til Den Jyske Idrætsskole i Vejle, hvor han var forstander fra 1968 – 82. Sit otium tilbragte Hauger først i Vestjylland og siden 1991 i Kolding og til sidst Vejle. Udover sine ansættelser havde Bjarne Hauger flere tillidshverv, blandt andet som formand for Danmarks Gymnastiklærerforening.

Bjarne Hauger døde 86 år gammel, den 18. april 2006