Idrætsbladet bragte en længere reportage fra stadionindvielsen den 1. juli 1923.
 
Godt 3000 mennesker var mødt op på det flagsmykkede stadion, hvor en af de sportslige højdepunkter var HIFs opvisningskamp mod Boldklubben Frem. Opgøret blev sparket i gang af borgmester Christensen, der herefter skyndte sig ud, og overlod bolden til de berømte københavnere.
 
Frem vandt opgøret 3-1, mod et HIF-hold hvis opstilling det har været svært at opspore. Idrætsbladet angiver dog følgende elleve spillere: Johannes Nielsen, Viggo Larsen, Georg Andersen, Charles Andersen, Baden, Jens Christiansen, Aage Petersen, Peter Andresen, Edvard Johansen, Ragnar Strindberg og Hans Sørensen.  

Banen blev iøvrigt allerede dengang betegnet som "Provinsens bedste - ja måske endda bedre end Idrætsparkens Bane i København".

Anlægsudgifterne løb op i 300.000 kroner, hvoraf kommunen betalte 2/3-dele til køb af selve grunden og planering. Indretning af anlægget blev bekostet af Helsingør Sportsunion.

Helsingør Stadion - historien
 
Selvom der nok skal være nogle HIF'ere, der med et lettere ironisk tonefald kunne anslå Helsingør Stadion - med tilhørende trætribune - til at have stået siden foreningens fødsel i 1899, så varede det faktisk adskillige år, før HIF's fodboldspillere kunne tage anlægget på Ndr. Strandvej i brug.

De første 24 år af foreningens tilværelse måtte man således tage til takke med forholdene på »Grønnehave«, der navnet til trods, absolut ikke var specielt idyllisk. »Grønnehave« - mellem Kronborg og Marienlyst - var dengang gammel havbund med skarpt strandsand og spredte totter af marehalm. Det lykkedes at få kommunens tilladelse til at jævne området og så lidt græs. Og selvom målene i starten blev pillet ned efter hver kamp, så var det faktisk her HIF spillede de første kampe i SBU's nystiftede 1.Holdsturnering i efteråret 1902.

Desværre måtte HIF i foråret 1905 flytte banen, da Hornbækbanen havde ødelagt den gamle. Man fik dog skabt en ny i samme område, og i 1913 fik man så etableret et skur til materialer og omklædning - påmalet HIF's navn!

Her boede man indtil 1923, hvor det nye anlæg på Ndr. Strandvej stod klar. Der var naturligvis en vældig debat om dette byggeri, der ødelagde den landskabelige skønhed langs strandvejen - og iøvrig var man nødt til at fælde et prægtigt birketræ...!

Søndag den 1. juli 1923 blev Helsingør Stadion - eller Sportspladsen som den hed i mange år - så indviet. Mere end 3000 mennesker så HIF spille venskabskamp mod Frem.

Stadionrekorden blev sat i Pinsen 1972, hvor HIF mødte B.93 - begge hold i toppen af 3.Division Øst. Det officielle tilskuertal blev opgivet til 3500, men mange mener at adskillige flere var på plads.

Mange gange er planerne om et nyt stadion ved Helsingørhallen blevet luftet - senest i prof-tiden i starten af 1990'erne. I 1999 gennemgik Helsingør Stadion imidlertid en større renovering, hvor omklædningsfaciliteterne under trætribunen blev kraftigt forbedret. Derudover blev de gamle bænkerader erstattet af nye plastsæder, og betontribunen fik også en en tiltrængt opfriskning i klubbens røde og blå farver.

 

  

HIF spillede på Grønnehave frem til 1923. Her ses førsteholdet anno 1920 foran foreningens stolthed - skuret med navn!

Helsingør Stadion kort efter indvielsen i 1923.

Rekordpublikum i 1972 skabte kødannelse på Strandvejen halvanden time før kampstart.

Den gamle trætribune anno 1999, med ordene HIF skrevet med røde og blå plastsæder.

 

© Claus Birch            Information om copyright, billedrettigheder m.m.