Henry Rosendahl


 
Fulde navn: Henry Rosendahl
Fødselsdato: 21. august 1905
 
Kampe for HIF: 110
Mål for HIF: 0
 
Debutkamp for Helsingør IF:
30. september 1934 (U) B.1903 (Mesterskabsserien) 1-1

 
 
Karrieren:
Klub Sæson Række Kampe Mål
FIF Hillerød (1925-28)
Slagelse B&I (1928-29)
Sønderborg Boldklub (1929-30)
FIF Hillerød (1930-33)
Helsinge (1934)
Helsingør IF 1934/35 Mester 19 0
Helsingør IF 1935/36 Mester 26 0
Helsingør IF 1936/37 Mester 21 0
Helsingør IF 1937/38 2. Div. 25 0
Helsingør IF 1939/40 2. Div. 14 0
Helsingør IF 1940/41 Kr. 2 5 0
Antallet af kampe for HIF omfatter både turneringskampe samt officielle pokalkampe under SBU og DBU. En kamp medregnes kun hvis spilleren har været på banen fra start eller er blevet indskiftet.
Opdateret 14. oktober 2012
HIF har altid haft tradition for at forstre gode målmænd. Enkelte er dog kommet udefra og har gjort det fremragende. Som f.eks. Henry Rosendahl, der var en sikker sidste skanse da HIF i 30'erne var blandt de bedste hold i landet.
 
Henry Rosendahl spillede oprindeligt i FIF Hillerød, der dengang var HIFs arvefjende nummer ét. Opgør mellem de to klubber kunne for alvor få det nordsjællandske temperament i kog. Så man kan nok forestille sig en lidt spændt undren, da Rosendahl i august 1934 fik tilbudt arbejde på Helsingør Skibsværft og derfor skiftede til HIF. Egentlig var han uddannet manufakturkommis og nåede også senere at arbejde på gummifabrikken Tretorn.
  
Rosendahl må kapitulere for et KB-skud i Idrætsparken.Han startede på B-holdet, men det varede ikke mange uger før han med en formidabel debutkamp spillede sig ind i alles hjerter. HIF tabte den første kamp i Mesterskabsserien (datidens Superliga) på hjemmebane 1-4 til Esbjerg, men til næste kamp havde Rosendahl afløst Kaj Nielsen mellem stængerne og fik dermed debut i Københavns Idrætspark mod de forsvarende mestre fra B.1903.
 
HIF klarede 1-1, hvilket ikke mindst var Rosendahls fortjeneste. Han blev rost til skyerne i samtlige københavnske aviser. Lidt usædvanligt på den tid, hvor folk fra provinsen jo ikke rigtig blev regnet for noget rent fodboldmæssigt.
 
Man mente, at nu havde HIF endelig fået en målmand af klasse. Han blev sågar sammenlignet med de bedste englændere og den fabelagtige skotske målmand Jackson fra Partick Thistle. Det var ros af højeste karat i 1934.
 
Henry Rosendahl stod på mål for HIF under hele opholdet i landets bedste række, der varede tre sæsoner, frem til sommeren 1937. Det er som bekendt eneste gang, at Helsingør har været så højt placeret i Danmarksturneringen.
 
Han spillede også nogle sæsoner derefter, men højdepunkterne var så afgjort kampene i Mesterskabsserien samt Sjællandsmesterskabet i foråret 1936. Dengang spillede man kun 9 "divisionskampe" på et år, så HIF deltog sideløbende i den Sjællandske Mesterrække, som man altså vandt. Mærkværdigvis opnåede Henry Rosendahl kun en enkelt gang at komme på udvalgt sjællandske hold. Det var i 1935 mod Lolland-Falster, hvor Sjælland vandt 6-2.
 
I sommeren 1938 valgte Rosendahl som 32-årig at lægge handskerne på hylden, da han følte sig for gammel og ikke havde den fornødne tid at ofre på træningen. Det varede dog kun en enkelt sæson, så lod han sig igen overtage til en tørn i buret, hvor han havde pladsen til udgangen af 1940.
 
Utroligt nok havde Rosendahl ikke altid optrådt mellem målstængerne. Han debuterede på FIF's 1. hold som venstre innerwing i 1925 og først året efter blev han målvogter på holdet. I sæsonen 1928-29, hvor han lå inde som soldat, spillede han centerforward for Slagelse B&I i den sjællandske oprykningsrække. Sæsonen efter optrådte han som højre wing i Sønderborg Boldklub, hvor han endda var topscorer og to gange med på udvalgt sønderjysk hold mod Aalborgs byhold.
 
Han vendte atter tilbage til HIllerød i 1930, hvor han i to kampe var fremme som højre innerwing, inden han blev henvist til buret. Inden han kom til Helsingør i sommeren 1934 spillede han højre inner i Helsinge.
 
Rosendahl skrev flittigt noter og statistik om disse år hvor han spillede og det er blandt andet takket være ham, at vi har bevaret mange oplysninger om den periode i HIF. Han var også en humørfyldt sjæl og vakte megen morskab med sin rolle i HIFs dilletantforestilling "Alle mand i Trøjen", der trak fulde huse i Industriforeningens Teatersal i foråret 1941.
 
Små 35 år senere fik HIF i øvrigt endnu en Rosendahl på mål, idet Henry's søn Per Rosendahl vogtede målet på HIFs divisionshold i starten af 1970'erne og senere blev formand for fodboldafdelingen.
 
 

© Claus Birch            Information om copyright, billedrettigheder m.m.