Helsingør IF - AGF
Semifinale om Danmarksmesterskabet

10. juni 1945
Københavns IdrætsparkSkjold Christiansen (th) bruger armene mod AGFs Erik Kuld Jensen, men dommeren skred ikke ind. HIF-målmand Kaj Colberg ligger i bedste sydlandske stil med næsen i græsset, mens HIFs centrehalf - den tyndhårede Juul Jensen ser til i baggrunden. De knap 15.000 tilskuere gav en fantastisk stemning i Idrætsparken. 
  

Uhyre dramatisk Kamp da AGF skaffede sig Adgang til Finalen
 
Både AGF og Helsingør indlagde sig Fortjeneste i Semifinalen

 
Af Valdemar Laursen, Idrætsbladet (i uddrag)

Både vinder og taber af søndagens semifinalekamp i Idrætsparken - AGF og Helsingør - indlagde sig store fortjenester under de 120 minutters spil, og begge parter havde stor ære af den. For os, der til daglig er vant til at se de samme Tordenskjolds Soldater - i svingende form - var det en oplevelse for en gangs skyld at overvære en kamp mellem to af provinsens fremtrædende hold, ikke blot for kuriositetens skyld, men fuldt så meget, fordi parterne bød på en klasse spil, der i mangt og meget oversteg det gennemsnitlige københavnske.
 
Næppe nogensinde tidligere i dette forår har to hold formået at tryllebinde publikum, som de to provinsklubber gjorde det fra først til sidst. Selv om der havde fundet en ret stor invasion sted fra Helsingør, var der ca. 15.000 omkring snorene og sikkert ikke en eneste har fortrudt besøget, men moret sig dejligt.
 
Og hvilken stemning på banen under hele kampen. Hurtigmaler og hylekor fra Helsingør gav den karakter af landskampstemning. Og publikum - hvoraf størstedelen selvfølgelig neutrale - fulgte godt med i et og alt og tiljublede enhver god præstation efter fortjeneste.
 


Helsingørs humørfyldte spil

Første halvleg beredte jyderne den overraskelse, at Helsingør ikke blot indledte med et djævleblændt tempo, men vedligeholdt dette uafbrudt i så stort omfang, at jyderne slet ikke kunne følge med. Helsingør tiltvang sig ledelsen af spillet gennem enestående energi. Der blev ikke lagt fingre imellem i tacklingerne, men alt foregik alligevel i bedste sportslige ånd. Helsingørs fornøjelige spil i de første 45 minutter resulterede i 2 måls forspring, måske et for meget, eftersom AGF havde været forfulgt af et nederdrægtigt uheld i sine angrebsafslutninger, der kun undlod at give mål fordi Helsingørs målmand havde indgået en glimrende alliance med Fru Fortuna og ved dennes hjælp fik skudene til at prelle af på målets træværk.
 
I betragtning af den succes Helsingør opnåede ved sit aggresive spil i første halvleg, stod man uforstående overfor, hvorfor holdet i anden foretrak en mere defensiv spillefacon. Muligvis skyldes det direkte træthed. Klubben har været så hårdt spændt for i den senere tid, at kampen var den sjette på godt 2 uger.
 
Helsingør fik sit første mål i det 17. minut. Knud Jensen tog et frispark ude fra siden og hans velplacerede bold headedes i mål af Leif Pedersen, som for at nå den måtte kaste sig fremefter i luften. At han fik lov til at foretage denne manøvre uden at blive generet må stå for AGFs regning, deres linjeopdækning var ikke klog.
 
Efter 37. minutters spil kommer Helsingør yderligere foran, da Bjarne Hauger omsætter en centring fra Leif Pedersen i mål med et hovedstød. AGF havde i første halvleg to knaldhårde skud på overliggeren.
 
Sindsoprivende angreb
Efter pausen retter AGF et voldsomt pres mod Helsingørs mål. En dejlig forfriskende byge gør banen så våd at spillerne næsten ikke kan bevare fodfæstet, og da Helsingørs spillere mister balancen scorer Harry Jensen med et velplaceret skud. Da jyderne udligner stiger spændingen til bristepunktet, men de resterende minutter forløber uden mål.
 
I omspillets sidste 15 minutter kan det nok være at lysten efter mål stiger på ny. Sindsoprivende hurtigt skifter angrebene. Med sekunders mellemrum har holdene chancer for mål, men endelig 4 minutter før tid smutter en bold på den våde bane ud til Harry Jensen, der forsøger et skud som smutter bagom Colberg via opstanderen i nettet til 3-2.
 
Kampfakta:
Helsingør IF - AGF 2-3 (2-0) 
efter forlænget spilletid
  17.: 1-0 Leif Pedersen
  37.: 2-0 Bjarne Hauger
      .: 2-1 Harry Jensen
  74.: 2-2 Aage Rou Jensen
117.: 2-3 Harry Jensen
 
Kamp: DM Semifinale
Dato: Søndag d. 10. juni 1945
Kickoff: 13:30
Stadion: Københavns Idrætspark
Dommer: Aksel Asmussen
 
Træner: Ernst Nilsson 
Kaj Colberg
Knud Petersen
Skjold Christiansen Anfører
Svend Johansen
Juul Jensen
Villy Jensen
Elith Larsen
Jan Rungholm
Leif Pedersen
Bjarne Hauger
Knud Jensen
 
Træner: Ukendt
Ove Rohde
Per Knudsen
Edmund Sørensen
Werner Mikkelsen
Tage Sørensen Anfører
Orla Bech
Harry Jensen
Erik Kuld Jensen
Svend Harder
Aage Rou Jensen
Johan Madsen
 

Forhistorien
 

Gennem de fem år under krigen var Danmarksturneringen blev afviklet i tre kredse, hvorfra vinderne gik videre til slutspillet om mesterskabet. Efter en uhyre spændende afslutning hvor HIF vandt fire kampe i træk på 8 dage, kvalificerede holdet sig til kvartfinalen mod mægtige B93. Efter 3-3 vandt HIF på lodtrækning og var klar til semifinalen mod AGF.

Sæsonen 1944/45
  
 

Noter

 

De 14.800 tilskuere gav HIF en nettoindtægt på omkring 6000 kroner. 
 
I finalen om Danmarksmesterskabet tabte AGF  senere til AB efter omkamp.
 
 

© Claus Birch            Information om copyright, billedrettigheder m.m.