Velkommen til hjemmesiden om fodbolden i Helsingør.
  
Nogle samler på frimærker, andre på mors dag platter!

Siden jeg i 1981 så Frem banke HIF 7-0 på Helsingør Stadion, har min interesse været fanget af sundbyens boldspillere. I starten måske mest af medlidenhed ! Det har siden udviklet sig til en hobby, og i gennem tiden har jeg forsøgt at samle så mange historiske fakta om fodbolden i Helsingør, som det har været muligt. Der mangler noget endnu, især for de allerførste år - for kilderne er få. Men ha' lidt tålmodighed, det skal nok komme hen ad vejen.
 
Gennem 19 år (1985-2004) var jeg redaktør for klubbens kampprogram, og har i to perioder været i bestyrelsen som kasserer m.m. Men tiden er blevet knap, og i øjeblikket bliver der - rent fodboldmæssigt - kun tid til min hjemmeside og en masse fotografering.

Mange har gennem tiden været interesseret i projektet, og hjulpet med kontakter, kilder og informationer. Derfor har jeg nu lagt alt på nettet, forhåbentlig til glæde og interesse for nuværende og tidligere spillere, ledere - og ikke mindst - tilskuere! 

En kamp er jo historie i samme øjeblik den er slut! Derfor finder du ikke kun informationer fra "de gode gamle dage". Også den nye "historie" - overbygningen fra sommeren 2005 bliver der taget hånd om!

God fornøjelse ...!

Claus Birch

Har du kommentarer eller bidrag til siden, så send mig gerne en mail:
 
clausbirch.dk(a)gmail.com


 

Historien bag arkivet
 
I England ville det næsten have været for nemt! I fodboldens moderland har selv de mindste klubber styr på historien og statistikkerne. Men de traditioner har vi aldrig haft herhjemme, og så begynder det at blive svært. Ikke mindst når man vil udarbejde historien for en klub som Helsingør - der kun i perioder har haft landsdækkende interesse!
 

Men det gør jo også kun projektet mere spændende, omend det tager tid - rigtig lang tid endda. De første noter begyndte jeg at tage i 1982 - og lidet kunne jeg vide at det ville blive den spæde start til en livslang hobby. En hobby der nok handler om fodbold og Helsingør, men efterhånden har forgrenet sig til dansk fodbold i helhed - og såmænd også til de sidste hundrede års udvikling i Danmark.

Kilderne var få
Mulighederne for at springe over hvor gærdet var lavest, viste sig hurtigt at være få. Jubilæumsbogen fra 1949 gennemgår de første 50 år i tekst, men bidrager ikke meget til slutstillinger, kampe, spillere m.m. 
 
Desværre har HIF aldrig haft et fast sekretariat, og dermed har gamle protokoller m.m. befundet sig i private hjem - hos trænere og ledere. Det har gjort det meget svært at finde, men efter mange års søgen, er der dukket ting op!
 
Bernt Hellmann registrerede som sin hobby, alle klubbens kampe fra 1924 - 1955 i en samling håndskrevne bøger, som tilfældigvis blev fundet i et privat hjem. Desværre ikke med holdopstillinger, men det var en stor hjælp. Også protokoller fra UK er dukket op - for perioden 1952 - 1966. Intensiv jagt hos tidligere holdledere gav også bonus, primært fra 1977 og frem!

 
Fast plads på læsesalen
Den vigtigeste kilde har dog været aviserne. Og det har kostet så mange timer på læsesalene, at jeg ikke vil begynde at regne på det. Heldigvis kan de fleste læses i original form, hvilket betyder at man undgår den søsyge der følger med at spole og læse en mikrofilm i slowmotion!!
 
I Helsingør har vi endda været heldige. I starten af århundredet var der flere daglige aviser, og de begyndte efterhånden også at skrive lidt om fodbold - især fra starten af 30'erne. Helsingør Dagblad, Nordsjælland, Helsingør Avis, Helsingør Socialdemokrat og Frederiksborg Amts Avis bragte alle nyt om HIF. Det var ikke altid det samme de skrev, men hver især havde deres "kilde", og efterhånden kan man godt regne ud hvem der skriver "sandheden" hvornår!

Også aviser fra mange andre byer har været til stor hjælp - dem kan man heldigvis bestille! De seneste gode fund har været Nordsjællands Idrætsblad, der kun udkom i 1921, samt gamle SBU-blade fra 1940 - 1949.

Gamle scrapbøger dukker op
Rygterne om projektet har heldigvis fået gamle spillere og ledere på banen. Flere gamle scrapbøger er dukket op - dem jeg har fået lov at kigge i har været fra Henry Rosendahl (30'erne), Henry Carlsen (40'erne), Jørgen Nielsen (50'erne), Ole Backe (50'erne og 60'erne), Per Rosendahl (70'erne), Kim Pedersen (70'erne) og Ejnar Johansen (70'erne). Særlig spændende var det at besøge Henry Carlsen, der fortalte om tiden i HIF under krigen og Jan Rungholm der har haft en spændende karriere, også før tiden i HIF.
 
Andre har naturligvis også bidraget. Enten ved at give mig et praj om gamle protokoller, eller med manglende oplysninger om spillere. Jeg vil afslutningsvis forsøge at nævne de mange - forhåbentlig uden at glemme nogle.

Tak til
Kim Pedersen, Keld Agri, Egon Jørgensen, Ejnar Johansen, Per Rosendahl, Jørgen Nielsen, Ole Backe, John Hvid Christensen, Freddi Nielsen, Ove Nielsen, Michael Haxthausen, Henrik Backe, samt alle dem der har henvendt sig med oplysninger om sig selv, eller bidrager med nyt til de nyeste kampe.
 
- og udefra en tak Palle "Banks" Jørgensen (B.93), Mads Jensen (Holbæk), Henrik Andersen (Frederikshavn), Steen Meisner Bjerre (Frem), Hans Kleberg (Horsens), Mogens Hansen (B.1909), Erik Hilmar Kragh (Esbjerg fB), Jesper Hallgren (Næstved IF), Jørgen Sørensen (Helsingør Dagblad) og René Larsen (Frederiksborg Amts Avis).
 

At det skulle ende med en hjemmeside, var naturligvis ikke planlagt fra begyndelsen. Internettet var ikke opfundet da jeg startede (!), og tankerne gik i retning af en bog. Det blev realiseret i forbindelse med 100 års jubilæet, men ikke helt i den form jeg selv havde forestillet mig. I stedet har jeg nu valgt at satse helt på hjemmeside-løsningen. Det passer perfekt til et emne, hvor der hele tiden kommer flere oplysninger, såvel gamle som nye! Og tilmed får alle mulighed for at kigge med, og måske endda komme med et bidrag!
 
Som det nok fremgår, er hjemmesiden et 100 % én-mands projekt. Det går ikke altid helt som stærkt, som man måske kunne ønske sig. Til gengæld finder du med garanti oplysninger og billeder her, som du ikke kan se nogle andre steder...
 
Claus


 

 

© Claus Birch            Information om copyright, billedrettigheder m.m.